iwoman.bg семейство

 
10 неща които да казвате на детето си всеки ден

Родителите са отговорни да научат децата си на важните житейски уроци. Детското съзнание е като мокра глина – това, което чува или вижда, остава траен отпечатък.

Те са невинни, чувствителни и имат нужда от много обич. Говорете с тях, вместо да ги обучавате. Като родител трябва да прекарвате достатъчно време с тях и да следвате същите правила, на които ги учите, ако искате да ви слушат.

Казват, че думите въздействат най-силно. Използвайте прости фрази, за да спечелите вниманието на детето си и да го научите на тези добри навици и ценности, които трябва да знае. Ето 10 неща, които може да му казвате всеки ден:

1. "Обичам те."

Може да започнете деня си, казвайки това на детето си, или да го целунете по бузата, за да му покажете обичта си. За вас това са само три думи, но за него означават много.

2. "Как беше денят ти?"

Като родител е важно да се интересувате от ежедневните му дейности. Например, ако детето ви тренира нещо, след като се прибере, го попитайте: "Как беше денят ти?“. Винаги е хубаво да слушате историите му.

3. "Казвай моля.“

Ако искате детето ви да има добри обноски, научете го да казва "моля“, преди да поиска нещо.

4. "Казвай благодаря.“

Важно е да го научите също да казва "благодаря“. Например – детето ви получава подарък и започва развълнувано да го разопакова, без да благодари на човека, от когото го е получило. Не се притеснявайте да му направите забележка пред другите. Това може малко да го засрами, но ще се научи, че е важно да благодари, когато получава нещо.

5. "Никога не се отказвай."

Когато детето ви порасне, ще трябва да се включи в голямото състезание, наречено живот, затова защо да не го научите от малко как да се справя с предизвикателствата. Обяснете му значението на постоянството и търпението, когато става въпрос за постигане на целите.

6. "Ти победи."

Окуражаващата дума винаги повдига самочувствието. Ако детето ви е спечелило състезание, наредило е пъзел или е завършило успешно някоя игра, винаги му казвайте "ти победи". Това ще му покаже какво представлява успехът и какво означава да станеш победител.

7. "Изборът е твои."

Докато детето ви расте, трябва да го научите да взема собствени решения и да поема отговорност. Това ще му помогне да има самочувствие.

8. "Как са приятелите ти?"

Трябва да познавате приятелския кръг на детето си. Знайте имената на близките му приятели. Детето ви може да копира добри или лоши навици от приятелите си, затова винаги имайте едно на ум.

9. "Не прахосвай храна.“

Децата искат да ядат това, което харесват. Често това са нездравословни храни от рода на сладкиши, чипсове и сандвичи. Като родител вие трябва да се стараете да ги научите да се хранят здравословно и да не изхвърлят храна. Кажете им, че трябва да си изядат всичко (разбира се, не ги тъпчете с огромни количества), ако искат да пораснат или да станат силни.

10. "Казвай истината.“

Обяснете на детето си стойността на честността. Децата са склонни да крият неща от родителите си, тъй като се страхуват да бъдат наказани. Вие трябва да ги убедите винаги да казват истината и защо е важно.

 
Кога и как да наказвате децата си?

Наказанията са част от възпитателния процес. Тяхната цел да прекратят нежеланото поведение на ...още

 
Летни трикове за родители

Лятото е любимият сезон на децата - ваканция, слънце, игри на открито, море... Но родителите ...още

 
Идеи за детски игри на двора

Времето става все по-топло и нямаме търпение да посрещнем лятото, когато ще се забавляваме с ...още

 
За училището, раницата и здравето на нашите деца

Темата за подходящ избор на ученическа раница е широко дискутирана последните няколко години, ...още

 
Майка измисли приспособление, помагащо на деца с увреждания

За съжаление много деца страдат от тежки заболявания, които им пречат да водят пълноценен начин на ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft