iwoman.bg семейство

 
По-малко от 9 часа сън при децата водят до наднормено тегло

Децата, които спят по-малко от 9 часа на денонощие, са с наднормено тегло два пъти по-често от другите, които прекарват в сън 11 часа. Това е един от изводите на проучването IDEFICS на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Така затлъстяване.

Продължителността на съня при децата в Европа е различна. На север по принцип прекарват в леглото по-дълго време, отколкото в Южна и Източна Европа.

Естонските деца например спят 9-10 часа, а белгийските - над 11 часа. Продължителността на съня почти не се влияе от сезона, продължителността на деня, стила на живот или образователния статус на родителите.

Засега има само индиректни обяснения защо по-малко сън влияе върху килограмите на децата. Най-убедително е това, че недоспиването води до промени в обмяната на веществата при малките, която пречи на хормоналната регулация и на енергийния баланс, смята Волфганг Аренс от университета в Бремен, цитиран от сайта "Медицинаускунфт".

Ако човек редовно е недоспал, влиянието на инсулина за снижаване на кръвната захар отслабва. Това може да доведе до и в крайна сметка до диабет или напълняване, казва още експертът Аренс.

Сънят обаче е един от многото фактори, свързани със свръхтеглото. Заниманията, свързани само с пасивни движения на окото като гледане на телевизия, също са под прицела на специалистите поради факта, че с тях почти не се изразходва енергия. Освен това децата обичали да похапват сладкиши, докато гледат филм.

Аренс съветва родителите да осигурят достатъчно сън на децата си, да не насърчават яденето пред екрана и да ги научат да хапват повече плодове и зеленчуци вместо калорични закуски.

Здравословният начин на живот можело да се научи. Трябвало само родителите да дадат подходящ пример. Отговорността за хранителните навици на малките е на хората, които ги отглеждат вкъщи, смята експертът, въпреки че вече и в училищата много се говорело по въпроса.

www.framar.bg


 
Кога и как да наказвате децата си?

Наказанията са част от възпитателния процес. Тяхната цел да прекратят нежеланото поведение на ...още

 
Летни трикове за родители

Лятото е любимият сезон на децата - ваканция, слънце, игри на открито, море... Но родителите ...още

 
10 неща, които да казвате на детето си всеки ден

Родителите са отговорни да научат децата си на важните житейски уроци. Детското съзнание е като ...още

 
Идеи за детски игри на двора

Времето става все по-топло и нямаме търпение да посрещнем лятото, когато ще се забавляваме с ...още

 
За училището, раницата и здравето на нашите деца

Темата за подходящ избор на ученическа раница е широко дискутирана последните няколко години, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft