iwoman.bg семейство

 
Ползите от спорта за деца със специални нужди – част II

Тенденцията на затлъстяване, предизвиква глобална загриженост за здравето на всички деца, включително и тези с увреждания. Децата с увреждания са по-склонни да страдат от липса на движение, което ги поставя при по-висок риск от затлъстяване и свързаните с това здравословни състояния. Физическите последици от обездвижването на хората с увреждания включват намаляване на сърдечно-съдовия тонус, остеопороза, и нарушено кръвообръщение. В допълнение, психо-социалните последици от обездвижването, включват намаляване на самочувствието и социалното приемане, а в крайна сметка, по-голяма зависимост от другите за ежедневния живот. Като цяло, участието на децата с увреждания в спорта и физическата активност могат да намалят усложненията при неподвижност.

Тичането може да бъде добра активност за деца с физически увреждания, защото това е спорт, който служи като компонент на други спортове и за разлика от тези спортове, се фокусира върху най-доброто във всеки трениращ.

Доказано е, че практикуването на умерено изморителни упражнение при деца с аутизъм и други увреждания в развитието спомага за намаляване на стереотипни движения, неадаптивно поведение и умора. Участието в редовна физическа активност може да насърчи независимост, умения за справяне, конкурентоспособност и работа в екип сред децата с увреждания.

За деца с емоционални или поведенчески особености, може да се подберат индивидуални спортове като ориентиране, плуване или голф вместо отборни спортове, при които има силни емоции и децата лесно могат да се разстроят едно от друго.

Участие в упражнения по йога е достъпен начини деца с увреждания да тренират заедно с техните дееспособни връстници. Йога е подходящ спорт за деца с увреждания, тъй като упражненията могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на техните нужди. Йога инструкторите могат да приспособят своите класове към повишаване на релаксацията, насърчаване на самоконтрол, повишаване на информираността за тялото, развиване на координацията и повишаване на самоуважението. Класовете обикновено следват специфична структура, така че децата са наясно с последователността, което е важно за деца със специални нужди, които се нуждаят от рутина.

Децата с увреждания трябва да имат предоставена възможност за редовно практикуване на адаптирана физическа активност и спорт, подходящи за техните физически способности. Целта е да се работи за подобряването на мускулната им сила, психологическо благосъстояние, интегриране и социален живот и да се подпомагат възможностите за извършване на самостоятелни ежедневни дейности.

 
Кога и как да наказвате децата си?

Наказанията са част от възпитателния процес. Тяхната цел да прекратят нежеланото поведение на ...още

 
Летни трикове за родители

Лятото е любимият сезон на децата - ваканция, слънце, игри на открито, море... Но родителите ...още

 
10 неща, които да казвате на детето си всеки ден

Родителите са отговорни да научат децата си на важните житейски уроци. Детското съзнание е като ...още

 
Идеи за детски игри на двора

Времето става все по-топло и нямаме търпение да посрещнем лятото, когато ще се забавляваме с ...още

 
За училището, раницата и здравето на нашите деца

Темата за подходящ избор на ученическа раница е широко дискутирана последните няколко години, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft