iwoman.bg семейство

 
Ползите от спорта за деца със специални нужди – част I

Ползите от физическата активност са универсални за всички деца, включително и за тези с увреждания. Участието на деца с увреждания в спортни и развлекателни дейности подобрява здравословното им състояние, повишава физическата им активност, насърчава интегрирането им и благоприятства за цялостното им благополучие.

Терминът "участие" се определя от Световната здравна организация, като същността и обхвата на участие на едно лице в житейски ситуации и включва дейности на самостоятелни грижи, подвижност, социализация, образование, отдих и живот в обществото. Участието в дейности е контекстът, в който хората формират приятелства, развиват умения и компетенции, изразяват креативност, постигат психическо и физическо здраве, и определят смисъла и целта на живота си. При децата със специални интелектуални потребности и физически увреждания има тенденция тяхното участие да бъде по-ограничено, отколкото при техните връстници – празнина, която се увеличава, когато децата станат възрастни. Един от начините, с които здравните специалисти могат да помогнат на децата с увреждания е да участват пълноценно в живота на техните семейства чрез насърчаване на участието в спорт, отдих и физическа активност в най-малко ограничаваща среда.

Основните цели за увеличаване на физическата активност при деца с увреждания е да се обърне процесът на обездвижване до средно нарушена мобилност, да се оптимизира физическото функциониране и да се подобри цялостното благосъстояние. Редовната физическа активност е от съществено значение за поддържането на нормалната мускулна сила, гъвкавост, ставна структура и може да забави функционалния спад, свързван често със състояния на увреждане. Деца с церебрална парализа са значително по-слаби от връстниците им и при тях се препоръчват програми за укрепване и натоварване. Освен това, юноши с церебрална парализа имат по-ниска самооценка по отношение на външния си вид, социално приемане, спортни и учебни компетенции. Адекватните нива на мускулната сила и издръжливост са свързани с повишена костна маса, намаляване на вредата от падане и по-голяма способност за извършване на ежедневни дейности. С програма за силови тренировки при млади пациенти с церебрална парализа се демонстрира повишена здравина, подобряване на психическото състояние и по-добро цялостно функциониране на индивида. Деца със синдрома на Даун, които имат по-малко мускулна сила, в сравнение с други деца, след участие в специализирана програма с аеробни тренировки показват повишена издръжливост при физически упражнения и повишен капацитет на работа.

 
Кога и как да наказвате децата си?

Наказанията са част от възпитателния процес. Тяхната цел да прекратят нежеланото поведение на ...още

 
Летни трикове за родители

Лятото е любимият сезон на децата - ваканция, слънце, игри на открито, море... Но родителите ...още

 
10 неща, които да казвате на детето си всеки ден

Родителите са отговорни да научат децата си на важните житейски уроци. Детското съзнание е като ...още

 
Идеи за детски игри на двора

Времето става все по-топло и нямаме търпение да посрещнем лятото, когато ще се забавляваме с ...още

 
За училището, раницата и здравето на нашите деца

Темата за подходящ избор на ученическа раница е широко дискутирана последните няколко години, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft