iwoman.bg семейство

 
Могат ли децата да учат чужд език бързо лесно и забавно

Да, с метода Сугестопедия

Има ли начин, който да направи изучаването на чужди езици от вашето детепо-ефективно, забавно и креативно?  Да. Тази система за обучение се казва сугестопедия и е създадена от българския учен и психотерапевт проф. Георги Лозанов.

Макар първите експериментални опити да са проведени през 60-те години на миналия век, все още тази методика е слабо застъпена и почти неизвестна у нас.

Ключови елементи на сугестопедията са подходящия музикален фон, богатия снимков материал и пъстрите цветове в залата за обучение.

Важен принцип в обучението е положителната нагласа и желаното очакване на успех, което прави заучаването на голям брой думи по-лесно. Активното участие на учениците в игри и песни, както и изпълняването на драматизирани текстове, превръща процеса по-скоро в забавление, отколкото в тягостно задължение.

Но не си мислете, че сугестопедията е безсмислен и хаотичен похват, чиято единствена цел е да забавлява учениците. Напротив. Тя представлява един структуриран подход, който използватри основни етапа.

Подготвителна фаза

Целта е да предразположи малчуганите да се отпуснат и да променят нагласите си, че ще е трудно,  в положителна посока и те да се настроят за нещо приятно и стимулиращо.

Активен сеанс

По време на активния сеанс, наричан още активен концерт, урокът се изчита по драматичен начин със съответната интонация. Текстът е разделен на 2 колони – в лявата е материалът на съответния чужд език, а в дясната неговия превод на български. Същевременно в залата звучи избрана класическа музика. Препоръчителна е бароковата музика на Бах, Моцарт, Вивалди и Щраус. Целта е мозъкът да се активизира, а тялото да се отпусне така, че  сърцето да заработи с 60 удара в минута, в синхрон с подбраните концертни изпълнения, чиито темпо е също 60 удара в минута  и такт 4/4.

Пасивен сеанс

При него материалът се изчита вече с нормална интонация, много по-тихо и спокойно от активния сеанс,  а учениците може и да  не  гледат  текста. Целта тук е да се вникне и разбере напълно материята, без да се изисква наизустяване. Музикалният фон отново е приятна класическа музика.

Съществен фактор е продължителността на отделните фази на обучение и те се спазват стриктно.

Разделението е следното : 10 минути за подготвителната фаза, 20 минути за активния концерт и накрая 12 минути за пасивния.

Идеята на сугестопедичната методика е преподаването да е цялостен процес, а не разделено на части, както в останалите езикови курсове.

Учениците би следвало да възприемат отделните елементи на езика като част от цялото, а акцентът се поставя върху неусетното запаметяване на цялостни смислени текстове, които трябва да са  забавни и интересни.

Дали ще изберете този иновативен и увлекателен начин на обучение за вашето дете, или самите вас, е въпрос на преценка и предпочитания. Едно обаче е сигурно – методът е доказал своите преимущества не само в чуждоезиковото образование, а и при други  предмети.

За сугестопедията трябва да се знае и говори, така че делото на един виден български учен да бъде от полза за  българските деца ( и не само). В няколко от по-големите български градове вече успешно се провеждат курсове, базирани на тази методика, а резултатите надминават очакванията.

Източник: www.edna.bg

 

 
Кога и как да наказвате децата си?

Наказанията са част от възпитателния процес. Тяхната цел да прекратят нежеланото поведение на ...още

 
Летни трикове за родители

Лятото е любимият сезон на децата - ваканция, слънце, игри на открито, море... Но родителите ...още

 
10 неща, които да казвате на детето си всеки ден

Родителите са отговорни да научат децата си на важните житейски уроци. Детското съзнание е като ...още

 
Идеи за детски игри на двора

Времето става все по-топло и нямаме търпение да посрещнем лятото, когато ще се забавляваме с ...още

 
За училището, раницата и здравето на нашите деца

Темата за подходящ избор на ученическа раница е широко дискутирана последните няколко години, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft