iwoman.bg семейство

 
Игрите навън спасяват децата от късогледство

Игрите навън спасяват децата от късогледство, установиха британски специалисти, цитирани от в. "Дейли телеграф".

За всеки час, прекаран на открито, шансовете на малчуганите да сложат очила намаляват с 2 процента. Късогледите деца прекарват седмично средно 3,7 часа по-малко навън, отколкото тези с нормално зрение. Учените от университета в Кембридж представиха своето изследване пред Американската офталмологична академия. В него те обясняват благотворния ефект на природата върху зрението с контакта с естествените ултравиолетови лъчи и с взирането на децата в далечни обекти. Естествената светлина, която е многократно по-ярка от изкуствената, отключва в мозъка освобождаването на допамини, стимулиращи зрението.

Проф. Джъстин Шъруин, ръководител на проучването, опроверга наложилото се убеждение, че прекомерното четене и застояване пред компютрите предизвикват късогледството. Да, те могат да бъдат едни от утежняващите фактори, но не са решаващи. Шъруин изследвал 10 400 деца и констатирал, че не е от значение колко дълго време те четат и се взират в мониторите, а дали и колко стоят на открито. Спортуването в закрити зали не давало същия ефект и нямало благотворен ефект върху зрението.

Когато децата са сред природата, ултравиолетовите лъчи въздействат благоприятно върху очната ябълка, като предотвратяват измененията, водещи до миопия. Недостатъчното излагане на слънчевите лъчи намалява нивата на витамин D, което също е рисков фактор за развиване на късогледство.

Според д-р Шъруин жителите на градовете са по-уязвими в това отношение от хората, населяващи селските райони. Предишни австралийски изследвания констатираха, че децата, които прекарват всеки ден по три часа на открито, могат да намалят наполовина риска да станат късогледи.

www.framar.bg

 
Кога и как да наказвате децата си?

Наказанията са част от възпитателния процес. Тяхната цел да прекратят нежеланото поведение на ...още

 
Летни трикове за родители

Лятото е любимият сезон на децата - ваканция, слънце, игри на открито, море... Но родителите ...още

 
10 неща, които да казвате на детето си всеки ден

Родителите са отговорни да научат децата си на важните житейски уроци. Детското съзнание е като ...още

 
Идеи за детски игри на двора

Времето става все по-топло и нямаме търпение да посрещнем лятото, когато ще се забавляваме с ...още

 
За училището, раницата и здравето на нашите деца

Темата за подходящ избор на ученическа раница е широко дискутирана последните няколко години, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft