новини и събития

Камчия посрещна параолимпийски шампиони на тренировъчен лагер

 Параолимпийският национален отбор по плуване на Украйна е в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ на 20-дневен тренировъчен лагер. Състезателите, водени от главния треньор Генадий Вдовиченко, се подготвят за Световното първенство по плуване, което ще се проведе през август в Ирландия. В комплекса са 45 плувци, 23-ма от които са призьори от Параолимпийски игри. Отборът на атлетите с увреждания от Украйна е носител на Световната титла от 2010 и 2014 г. и победител в Европейските първенства по плуване през 2011 и 2015. На последния Световен шампионат тимът зае второ място.

Сред състезателите е и Антон Кол - двукратен бронзов медалист от Параолимпийските игри в Рио-де-Женейро през 2016 г., в дисциплините 100 м и 50 м гръб. Той е сребърен медалист от Световното първенство в Монреал през 2013, сребърен и бронзов медалист на Европейското първенство през същата година, двукратен сребърен медалист на Световното първенство в Глазгоу през 2015 и трикратен бронзов медалист от Европейското първенство в Мадейра.
 „Подготовката ни в «Камчия», в България, протича на много високо ниво. Харесва ни и се чувстваме комфортно. Комплексът е напълно достъпен, всичко се случва лесно. Хубаво е! Заповядайте, ще тренираме заедно!», сподели параолимпийският шампион.
Параолимпийското движение е преди всичко рехабилитация, която помага и поддържа хората с ограничени възможности и инвалидност, разказа още Антон Кол. «В подготовката трябва колосално търпение, свежа подкрепа и непрекъсната позитивна настройка. Именно това ни обединява с олимпийците – работата, старанието и най-вече желанието! Желание, стремеж, упорство!», допълни 28-годишният плувец от украинския град Днепър.

Главният треньор на параолимпийците Генадий Вдовиченко допълни, че отборът е предпочел „Камчия“, тъй като отговаря на всички условия, необходими за висока спортна подготовка – достъпност на средата, настаняване, хранене, басейн с олимпийски размери и тренировъчни зали. «Важна е и близостта до морето, тъй като през зимата и пролетта тренирахме в закрити басейни, а сега на спортистите е необходимо за се закалят, да укрепнат, да съберат сили за по-бързо възстановяване след тежките натоварвания», каза още наставникът.
Как се става шампион? Ето отговорът на двукратния медалист от Параолимпийските игри Антон Кол: «Необходимо е да се бориш. Да се стремиш. Да разбереш какво най-много желаеш. Да си дадеш сметка за важните неща в живота. На всеки, който иска да достигне това ниво, пожелавам никога да не спира. И да не гледа назад. Само напред!»
Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия» е проектиран, построен, оборудван и се поддържа, съгласно световните стандарти за достъпност на средата. В комплекса са създадени комфортни и мотивиращиусловия за всички гости, които желаят да развиват своя творчески и физически потенциал.
Цялото интервю с Генадий Вдовиченко и Антон Кол може да видите на:

www.facebook.com/sportcomplex.kamchia
 

 
България – домакин на европейска квалификация за девойки U16

България бе утвърдена за домакин на квалификационна група за предстоящото през тази година ...още

 
Отбор „Циципас“ триумфира на тенис турнира „Оксиком Оупън“

Отборният турнир по тенис за момчета до 10-годишна възраст „Оксиком Оупън“ завърши с ...още

 
Министър Кралев: Олимпийската квалификация по волейбол ще се проведе във Варна

„Спечелихме домакинството за най-голямото състезание през тази година в България - ...още

 
Момичетата до 12г. спечелиха второ място на турнира от Европейската зимна купа в Чехия. Класираха се за финалите във Великобритания.

Националките на България до 12 г. спечелиха второ място на Европейската отборна зимна купа в ...още

 
Безплатен вход за учениците за Sofia Open

Учениците от столичните училища ще могат да гледат безплатно първите дни от Sofia Open 2019. ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft