новини и събития

Първи урок по таекуон-до В залата важат правилата на бойните изкуства

Ако детето ви има ниско самочувствие, един от най-добрите начини да се преборите с това, е да го запишете на бойни изкуства, уверено казва Недялка Бачева (IIIдан), инструктор и треньор по таекуон-до ITFв столичния ABCFightClub. От няколко години клубът организира специални тренировки за деца във всички възрастови групи, включително и 5 - 7-годишни. Заниманията не спират през лятото, но от началото на учебната година, ще има още повече възможности за тренировки. Инструктори и треньори по таекуон-до и кик бокс в клуба са Красимир Гергинов (VIIдан), Амалия Колева(IVдан), Недялка Бачева(IIIдан), Антони Давидов(IIIдан), Адриян Хаджийски(IIдан), Петя Станева(Iдан), Стефан Вачев(кик бокс).

Недялка Бачева тренира, състезава се и преподава таекуон-до в продължение на 18 години. „Най-ценният ми успех е, че поемам по пътя към личностно израстване чрез бойните изкуства“, казва тя. Участвала е на осем европейски и пет световни първенства по корейското бойно изкуство таекуон-до, както и на десетки международни турнири и държавни първенства. „Състезанията ме научиха на много. Едни от първите за мен правила, които пренесох и в живота си, са уважението към противника, феър плей, постоянство и упоритост, с което трябва да работиш към поставената цел“, обяснява Нели.

Защо децата да се занимават с бойни изкуства?„Тренировките в бойните изкуства дават енергия, чувство на увереност и вяра, че децата винаги могат да реагират, ако някой се опита да ги нападне. Все по-често се говори за проблемите с детското затлъстяване – бойните изкуства са добра алтернатива за развитието на здраво тяло“, разказва тя. Що се отнася до широко разпространеното схващане, че децата се учат „да се бият“, треньорката е категорична: „Някои родители абсолютно погрешно смятат, че бойните изкуства насърчават насилието, но това е мит. Бойните изкуства могат да помогнат на децата да се научат на самодисциплина и умения за общуване“.

Всеки урок по бойни изкуства започва и завършва с поклон. По време на самата тренировка също се налага детето да стои неподвижно и да чака следващата команда на инструктора. „Спазването на тези правила, кара децата да бъдат и много по-дисциплинирани и в училище“, обобщава тя.

Заниманията с деца в ABC Fight Club се водят от подготвени за работа с тях инструктори по методи, съобразени с възрастта. Тренировките по таекуон-до за най-малките са под формата на игри. „Така децата възприемат заниманията по един забавен начин“, казва Нели. И допълва: „Учат се да си партнират и да бъдат отбор, да се убедят, че всеки един пъзел от мозайката е важен за крайния резултат. Тренировките са подходящи и за момчета и за момичета, залата остава едно от най-добрите места, където са събрани деца с общи интереси“.

С влизането в залата за таекуон-до, първият урок, е че мама и тати са до вратата. В залата има други правила, които са известни в бойните изкуства, и тяхната ефективност е отдавна доказана. „На първо място стои идеята за изграждане на дисциплина“ – категорична е Нели.

Чрез тренировките по таекуон-до, децата насочват в правилна посока енергията си. По-буйните и по-агресивни се учат да се владеят. Практиката на клуба показва, че тези деца стават едни от най-добрите състезатели. Ако пък детето ви е много срамежливо и затворено, идвайки в залата, то ще създаде контакти, ще разбере, че няма нищо страшно, защото правилата за всички са еднакви и изявата на всеки един е важна. Под въздействие на тренировките, децата усъвършенстват физиката, техниката, духа и характера си. Плахите стават силни и уверени, а палавите се учат на дисциплина и самоконтрол.

А доколко детските хитрости „минават“ в залата? „В процеса на тренировка, никога не си позволяваме да „омекнем“ от невинния детски поглед, който иска да ни тества - дали евентуално не може той или тя да контролира положението. Много са сладки, чисти и невинни, влизат в различни роли, за да пробват дали инструкторът държи на веруюто си. Тук не е както в училище. В залата по таекуон-до златното правило е уважение и дисциплина; научиш ли се на това, всичко може да постигнеш с упоритост и постоянство както в таекуон-до, така и в живота“ – обяснява Нели.

От векове бойните изкуства са носител на най-високи морални стремежи, а трениращите са възприемани като елит на всяко общество. Тренировките по бойни изкуства изграждат много добра физическа кондиция, гъвкавост на стави и сухожилия, координация на долни и горни крайници, сила, пластичност в развитието на мускулатурата, издръжливост и добре развита кардио респираторна система, концентрация на вниманието, спокойствие на ума... Практикуването на бойни изкуства изгражда комплексни личности.

Идеята на бойните изкуства е да се развие пълният потенциал на личността, да се уважава истината и справедливостта, да се изгради увереност и да се постигне здраве не само на тялото, а и на духа.

Практика в ABC Fight Club стават вътрешните състезания по таекуон-до, където се състезават трениращите на Националния стадион „Васил Левски“ и останалите зали на клуба - в „Манастирски ливади“, „Люлин“ и Казичене. „Екипът на ABC Fight Club, начело с нашия треньор Красимир Гергинов, който е седми дан, работи усърдно и планира включването на все  повече състезатели. Опитът е матрицата за създаване на шампиони“, обобщава Нели.

 
Малките армейци от ФК “ЦСКА София” спечелиха купата в „Данониада” 2019

В слънчевия съботен ден на терена на НСА в София отборът на ФК „ЦСКА София” стана ...още

 
Теглене на жребий за 9-то Европейско първенство по баскетбол за колички

Жребият за 9-тото Европейско първенство по баскетбол на колички, див.С, на което София ще е ...още

 
УСПЕШЕН ИЗПИТ ЗА КОЛАНИ ПО КИОКУШИН КАРАТЕ ПОЛОЖИХА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ТРЕНЬОРА МИТКО БОЖАНОВ

На 28-ми Март в град Русе се проведе изпит за цветни пояси в Киокушин карате. Състезателите за ...още

 
Езикови ваканции​ в чужбина Академични летни училища в Англия Тенис и футболни лагери с английски език

Най-доброто за развитието на Вашето дете през лятото, избрано от Summerly International Learning ...още

 
Стартира седмият сезон на "Футбол за приятелство"

Началото на седмия сезон на Международната детска социална програма "Футбол за ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft