новини и събития

Първи урок по таекуон-до В залата важат правилата на бойните изкуства

Ако детето ви има ниско самочувствие, един от най-добрите начини да се преборите с това, е да го запишете на бойни изкуства, уверено казва Недялка Бачева (IIIдан), инструктор и треньор по таекуон-до ITFв столичния ABCFightClub. От няколко години клубът организира специални тренировки за деца във всички възрастови групи, включително и 5 - 7-годишни. Заниманията не спират през лятото, но от началото на учебната година, ще има още повече възможности за тренировки. Инструктори и треньори по таекуон-до и кик бокс в клуба са Красимир Гергинов (VIIдан), Амалия Колева(IVдан), Недялка Бачева(IIIдан), Антони Давидов(IIIдан), Адриян Хаджийски(IIдан), Петя Станева(Iдан), Стефан Вачев(кик бокс).

Недялка Бачева тренира, състезава се и преподава таекуон-до в продължение на 18 години. „Най-ценният ми успех е, че поемам по пътя към личностно израстване чрез бойните изкуства“, казва тя. Участвала е на осем европейски и пет световни първенства по корейското бойно изкуство таекуон-до, както и на десетки международни турнири и държавни първенства. „Състезанията ме научиха на много. Едни от първите за мен правила, които пренесох и в живота си, са уважението към противника, феър плей, постоянство и упоритост, с което трябва да работиш към поставената цел“, обяснява Нели.

Защо децата да се занимават с бойни изкуства?„Тренировките в бойните изкуства дават енергия, чувство на увереност и вяра, че децата винаги могат да реагират, ако някой се опита да ги нападне. Все по-често се говори за проблемите с детското затлъстяване – бойните изкуства са добра алтернатива за развитието на здраво тяло“, разказва тя. Що се отнася до широко разпространеното схващане, че децата се учат „да се бият“, треньорката е категорична: „Някои родители абсолютно погрешно смятат, че бойните изкуства насърчават насилието, но това е мит. Бойните изкуства могат да помогнат на децата да се научат на самодисциплина и умения за общуване“.

Всеки урок по бойни изкуства започва и завършва с поклон. По време на самата тренировка също се налага детето да стои неподвижно и да чака следващата команда на инструктора. „Спазването на тези правила, кара децата да бъдат и много по-дисциплинирани и в училище“, обобщава тя.

Заниманията с деца в ABC Fight Club се водят от подготвени за работа с тях инструктори по методи, съобразени с възрастта. Тренировките по таекуон-до за най-малките са под формата на игри. „Така децата възприемат заниманията по един забавен начин“, казва Нели. И допълва: „Учат се да си партнират и да бъдат отбор, да се убедят, че всеки един пъзел от мозайката е важен за крайния резултат. Тренировките са подходящи и за момчета и за момичета, залата остава едно от най-добрите места, където са събрани деца с общи интереси“.

С влизането в залата за таекуон-до, първият урок, е че мама и тати са до вратата. В залата има други правила, които са известни в бойните изкуства, и тяхната ефективност е отдавна доказана. „На първо място стои идеята за изграждане на дисциплина“ – категорична е Нели.

Чрез тренировките по таекуон-до, децата насочват в правилна посока енергията си. По-буйните и по-агресивни се учат да се владеят. Практиката на клуба показва, че тези деца стават едни от най-добрите състезатели. Ако пък детето ви е много срамежливо и затворено, идвайки в залата, то ще създаде контакти, ще разбере, че няма нищо страшно, защото правилата за всички са еднакви и изявата на всеки един е важна. Под въздействие на тренировките, децата усъвършенстват физиката, техниката, духа и характера си. Плахите стават силни и уверени, а палавите се учат на дисциплина и самоконтрол.

А доколко детските хитрости „минават“ в залата? „В процеса на тренировка, никога не си позволяваме да „омекнем“ от невинния детски поглед, който иска да ни тества - дали евентуално не може той или тя да контролира положението. Много са сладки, чисти и невинни, влизат в различни роли, за да пробват дали инструкторът държи на веруюто си. Тук не е както в училище. В залата по таекуон-до златното правило е уважение и дисциплина; научиш ли се на това, всичко може да постигнеш с упоритост и постоянство както в таекуон-до, така и в живота“ – обяснява Нели.

От векове бойните изкуства са носител на най-високи морални стремежи, а трениращите са възприемани като елит на всяко общество. Тренировките по бойни изкуства изграждат много добра физическа кондиция, гъвкавост на стави и сухожилия, координация на долни и горни крайници, сила, пластичност в развитието на мускулатурата, издръжливост и добре развита кардио респираторна система, концентрация на вниманието, спокойствие на ума... Практикуването на бойни изкуства изгражда комплексни личности.

Идеята на бойните изкуства е да се развие пълният потенциал на личността, да се уважава истината и справедливостта, да се изгради увереност и да се постигне здраве не само на тялото, а и на духа.

Практика в ABC Fight Club стават вътрешните състезания по таекуон-до, където се състезават трениращите на Националния стадион „Васил Левски“ и останалите зали на клуба - в „Манастирски ливади“, „Люлин“ и Казичене. „Екипът на ABC Fight Club, начело с нашия треньор Красимир Гергинов, който е седми дан, работи усърдно и планира включването на все  повече състезатели. Опитът е матрицата за създаване на шампиони“, обобщава Нели.

 
Тенис турнир „Оксиком Оупън“ за момчета до 10 години ще се проведе през февруари

На 2 и 3 февруари на кортовете на ТК „СА Несебър" ще се проведе отборен турнир, в който ...още

 
Националите на България до 14 г. започнаха успешно на силен турнир в Чехия

Националните отбори на България за юноши и девойки до 14 г. участват на турнира от втора категория ...още

 
Националките U17 - отбор на годината при подрастващите

Волейболистките от националния отбор за девойки под 17 години  станаха отбор на годината в ...още

 
Награждават най-добрите колоездачи за 2018

На специална „Байк вечер“ тази събота, 15 декември в София, ще бъдат отличени ...още

 
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри ледената пързалка „Юнак“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри ледената пързалка на стадион ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft