новини и събития

Плуването помага за гръбначните проблеми на детето

 

За да имаме здрави деца, сме готови на всичко, но понякога нещата просто се случват. Например в училище – детето там получава не само знания, но и риск от някакво заболяване.

 

Как ще се развият събитията зависи много и от родителите, затова ще ви разкажем за най-често срещаните ученически болести и възможностите за тяхното предотвратяване.

 

Болки в гърба

 

Болките в гърба безпокоят всеки трети ученик, според научни изследвания, и повечето от тях не са свързани с гръбначния стълб. Виновен е миофасциалният синдром – състояние, при което в мускулите възникват участъци със спазми и се възпаляват.

 

Понякога причина за болката може да бъде гръбначно изкривяване, или сколиоза, а още по-рядко - измествания на прешлените (спондилолистеза).

Болките в гърба, врата и кръста са предизвикани най-често от:

 

Тежка раница

 

Въпреки появата на електронни книги, на учениците все още им се налага да носят тежки чанти и в някои случаи масата им съставлява 30% от теглото на детето - прекалено е.

 

Раницата трябва да има две отделения, в които учебници и тетрадки да са разпределени равномерно. Общо ученическата чанта е редно да бъде не повече от 10­-15% от теглото на детето. Ако се налага да побере повече неща, трябва раницата да носи възрастен човек.

 

Неудобни обувки

 

Те могат да се отразят на здравето на гръбначния стълб, особено, ако се амортизират накриво по време на ходене и тичане.

 

Обувките рябва да са удобни и по размера на детското краче – ще ги носи най-малко половин ден. Джапанките и чехлите не са добър избор, дори времето да е топло, редно е обувките да обгръщат добре краката, за да стъпва правилно.

 

Стрес

 

Емоционалните преживявания водят до спазми на мускулите и тогава детето го боли гърба, врата и главата. Това е често срещано при първокласници, особено ако са стеснителни и свити по характер и свикват трудно с нови и непознати хора и обстановка.

 

Постарайте се да намалите максимално стреса от адаптацията към училищен живот.


Запишете детето да спортува, като най-добрият спорт за гръбначни заболявания е плуването.


Неправилно седене на чина


Много деца са прекалено наведени напред, когато в усърдието си да напишат или прочетат нещо не си дават сметка за изправената стойка. От честото изкривяване страда гръбначния стълб, защото натискът над прешлените се разпределя неравномерно и възникват мускулни спазми, които се отразяват на нервните съдове.

 

Научете детето да седи изправено на чина и това да му стане навик. Показвайте вкъщи как е правилно да се седи. Поощрявайте всячески физическата активност на детето.
 

Източник: www.bgswim.com

 
Шести пореден турнир за купа „Ронин“

Над 300 каратеки от България, Македония, Сърбия, Румъния и Гърция ще се състезават за медали ...още

 
Световно първенство за юноши и девойки до 20 години

На световното индивидуално първенство за юноши и девойки до 20 години се изигра партиите от 3 ...още

 
4 бронзови медала за „Джудоспорт“ от международен турнир

Общо 4 бронзови медала спечелиха състезателите на свищовския „Джудоспорт“ от ...още

 
Световно първенство за юноши и девойки до 20 години 12-26 ноември 2017

Българите стартираха с победи участието си на Световното първенство за юноши и девойки до 20 ...още

 
Златни медали за Виктор Ханджиев и Янислав Миленков от Първите ученически балкански игри по карате

Завършиха Първите ученически балкански игри по карате за родените от 1999 до 2010 г. организирани ...още

© 2017 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft