новини и събития

Отбор на ЧСУ Юрий Гагарин в Камчия отново с победа в международен проект и с покана за ООН в Женева

Отличието дойде, след като за трети пореден път училището спечели международния проект „Тетрадка на приятелството“

Представители на VIа клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ са поканени да участват във втората Мeждународна кръгла маса „Детските социокултурни инициативи – за мир по целия свят“, в рамките на мeждународната образователна конференция #INFOCUS, която ще се проведе от 12 до 15 юни в представителството на ООН в Женева. Престижната награда дойде, след като класът от Училището на бъдещето стана победител в Международния конкурс „Тетрадка на приятелството – обединяваща децата на планетата Земя“, организиран от Националната асоциация за развитие на образованието в Русия. В Женева възпитаниците на „Камчия“ ще могат да представят свои социално значими инициативи пред световни лидери в сферата на доброволчеството. „Работата на вашия отбор беше отбелязана като една от най-съдържателните и креативните“, пишат организаторите на конкурса до ръководството на ЧСУ „Юрий Гагарин“. VІа клас се състезава и победи с над 200 отбора от 41 региона на Русия и 26 страни по света.


В продължение на месец, заедно с ръководителя на проекта Кристалина Бороджиева и преподавателя по руски език Вера Статева, класът работи върху своята ЕКО-тетрадка на приятелството. В нея децата включиха рисунки, съчинения и есета за природата, засегнаха глобални проблеми, насочени към изменението на климата и съхраняване на екосистемите, разказаха за себе си, семействата си, за училището си и за уникалната природа на „Камчия“ – всичко на отличен руски език. За изработването на тетрадката младите гагаринци използваха еко материали, направиха дърво - оригами и дори сложиха истински хербарии. Те разказаха историята на училищния проект „Природата в сърцата ни“ – по който децата закупиха материали и поставиха къщички за птици в парка на комплекса, а през зимата попълват хранилките. Тази пролет от гнездата в къщичките ще излетят и първите излюпени в тях птичета.
Партньори на нашите ученици бяха шестокласници и седмокласници от руския град Перм, с които си размениха предизвикателства. Младите гагаринци предизвикаха руските си връстници да разкажат на съучениците си за проекта „Природата в сърцата ни“ и да научат повече за редките и защитени видове животни и птици в родния си край.


От подножието на Урал също пристигна предизвикателство – в ЧСУ „Юрий Гагарин“ да се разкаже за паметника „Альоша“ в Пловдив. Интересната съдба на руския войник Алексей Скурлатов завладя цялото училище – за четирите години на войната, той три пъти е смятан за мъртъв. Два пъти в дома му пристига вест за смъртта му. Въпреки това доброволецът смело участва в Курската битка, отрядът му минава през България, а сред наградите му е оренът „За храброст“. Войникът се завърнал от фронта през 1946 година. Успял да види „каменния си двойник“ през 1960 г., когато посетил Пловдив. Интересно е, че паметници на Альоша има още в Бургас, Русе и Плевен.
За Женева ще замине и второкласничката Станислава Иванова, която през януари спечели конкурса за млади поети „Легкая строка“, след като победи над 360 деца от целия свят. „Мирът кара лицата да разцъфват в усмивки, приятелството няма граници“ написа осемгодишната Станислава. Тя също подготви своя тетрадка на приятелството – със стихотворения и рисунки по темите „Синя Земя“, „Зелена планета“ и „Приятелство без граници“.
Миналата година отборът на ІVа клас също стана победител в престижния международен конкурс „Тетрадка на приятелството“, а рисунката на четвъртокласничката Ния Костадинова бе лице на международната инициатива за годината. Децата посетиха Женева и станаха най-младите участници в Международната кръгла маса в Двореца на нациите.
 

 
Тенис турнир „Оксиком Оупън“ за момчета до 10 години ще се проведе през февруари

На 2 и 3 февруари на кортовете на ТК „СА Несебър" ще се проведе отборен турнир, в който ...още

 
Националите на България до 14 г. започнаха успешно на силен турнир в Чехия

Националните отбори на България за юноши и девойки до 14 г. участват на турнира от втора категория ...още

 
Националките U17 - отбор на годината при подрастващите

Волейболистките от националния отбор за девойки под 17 години  станаха отбор на годината в ...още

 
Награждават най-добрите колоездачи за 2018

На специална „Байк вечер“ тази събота, 15 декември в София, ще бъдат отличени ...още

 
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри ледената пързалка „Юнак“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри ледената пързалка на стадион ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft