новини и събития

Министър Кралев Пловдив се превърна в световен център на гребните спортове

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на официалното откриване на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану, което стартира днес в Пловдив.
„Усилията на държавата, общината и Българската федерация по кану-каяк превърнаха Пловдив в един от световните центрове на гребните спортове. Тук е елитът на европейския кану-каяк, като имаме и 6 лодки – олимпийски шампиони от Игрите в Рио де Жанейро. Много от Вас са идвали и друг път в Пловдив и знаят, че се справяме отлично с организирането на подобни състезания. Искрено се надявам, че тези, които сте тук за първи път ще запазите България и Пловдив в сърцето си и ще се връщате с голямо желание”, заяви Кралев и пожела успех на 13-те българи, разпределени в 10 лодки, които ще участват в първенството.
Общо 780 състезатели, представители на 36 държави пристигнаха за Европейския шампионат в Пловдив. 78 пък са спортистите с увреждания. 

Първенството бе открито от президента на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс, който похвали Българската федерация за свършената работа и благодари на Министерството на младежта и спорта за оказаната финансова подкрепа. ММС финансира шампионата с 400 000 лв.
Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков приветства чуждестранните гости с „добре дошли” и изтъкна, че от града са тръгнали много призьори от Олимпийски игри и шампиони на Европа и света.
„Гордеем се с успехите си в кану-каяка и няма как да не подчертаем имената на пловдивските олимпийски, световни и европейски призьори и медалисти Любомир Любенов, Николай Бухалов, Петър Мерков, Бонка Пинджева и Станилия Стаменова. Предимствата на пловдивския Гребен канал са известни по целия свят и аз искам да Ви уверя, че местното управление непрекъснато инвестира в надграждане и подобряване на инфраструктурата на съоръжението. Защото утвърждаването на Пловдив в център на гребните спортове е важен приоритет, по който работим последователно през последните години”, подчерта Титюков.

Председателят на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев благодари на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив за подкрепата, която централата е получила при организирането на първенството.
Специална изненада за гостите на откриването беше изпълнението на дъщерята на двукратния сребърен медалист от Олимпиадата в Сидни Петър Мерков - Анжделика-Гая Меркова, която заедно с формация за автентичен фолклор „Куклици” изпя песента „Извор вода”.
Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану приключва в неделя. От 19 до 23 юли пък Пловдив е домакин на Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години.

Всички български лодки, участващи в Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану: 

Станилия Стаменова - С1 200 м
Ангел Кодинов - С1 500 м
Мирослав Кирчев - К1 1000 м
Тодор Колевски/Велиян Бъчваров/Кристиян Душев/Христо Реков - К4 500 м
Даниела Недева/Анастасия Лавренова - К2 1000/500 м
Велиян Бъчваров/Христо Реков - К2 500 м
Олимпия Душева - К1 200 м
Кристиян Душев - К1 200 м
Олимпия Душева/Пламена Съйкова - К2 200 м
Даниел Караколев/Станислав Димитров - К2 200 м
 

 
„Българските Лъвици“ продължават уверено в Златната европейска лига!

Женският национален отбор по волейбол продължи с отличното си представяне в Златната европейска ...още

 
Стартира турнирът за купа „Проф. Иван Славков“ с участието на 240 деца

Започна турнирът за купа „Проф. Иван Славков“ в памет на бившия президент на БФС и ...още

 
28 деца участваха в Регионален турнир до 12 год. на ТК "15:40", гр.София

Борислав Кирилов и Елица Капсъзова спечелиха Регионален турнир за момчета и момичета до 12 год. в ...още

 
Повече от 300 деца участваха в турнир по джудо в Самоков

На 19 и 20 май в многофункционалната зала “Арена Самоков” се проведе първият турнир на ...още

 
Русе определи финалиста си в „Купата на Coca-Cola”

СУ "Васил Левски" от гр. Русе е предпоследният финалист в „Купата на ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft