новини и събития

20
Март
Започват записванията за Националния футболен турнир Данониада 2019

С тържествен финал в Барселона през есента
ще бъде отбелязана 100-годишнината на „Данон”

От днес – 20 март, започва записването на отборите, желаещи да участват в XXII издание на „Данониада” – единственият по рода си футболен турнир за деца до 12-годишна възраст, традиционно организиран от “Данон-Сердика” АД и Министерството на образованието и науката, съвместно с Фондация “Димитър Бербатов”.

Отбори от цялата страна могат да се запишат онлайн на www.danoniada.bg. Право на участие имат всички отбори, съставени от деца на възраст от 10 до 12 години. Срокът за приемане на заявки за всяка от четирите зони е един ден преди мачовете в съответната зона. През 2019г. домакини на турнира отново ще бъдат градовете Плевен, Пловдив, Варна и София. Първите мачове ще се играят на 20 април в Плевен. Графикът на мачовете и подробности за записванията са публикувани на интернет сайта на турнира.

Във връзка с честванията на 100-годишния юбилей от основаването на “Данон”, финалите на Международна купа “Данон” тази година ще се проведат с грандиозно спортно събитие в Барселона (Испания) – “родното място” на компанията. По едно и също време ще бъдат организирани две паралелни надпревари - за отборите победители от 2018 и от 2019 година. На международния форум България ще бъде представена от отбора на ФК “Берое” (Ст. Загора) – победители през 2018 г., и от тазгодишния победител, който ще бъде излъчен на сред зоналните финалисти.

“Ние в Данон винаги сме вярвали, че успешният бизнес върви ръка за ръка с инвестициите в обществото, затова за нас проектът „Данониада” е изключително важен и вече 21 години дава възможност на българските деца да се състезават и да повярват в мечтите си. Той е много важна част от цялостната визия на „Данон” – Oneplanet.Onehealth, която компанията следва навсякъде по света. Сигурна съм, че отборът победител ще представи достойно България на международните финали през 2019г. в Испания по случай 100- годишнината на компанията”, каза Даниела Узунова–изпълнителен директор на “Данон - Сердика” АД.

Вече дванадесет години, от създаването си през 2008 г., Фондация „Димитър Бербатов” е партньор на „Данониада”,а лично Димитър Бербатов – национален посланик на турнира: Като утвърден вече турнир,„Данониада“ е много подходящ форум за изява на млади футболисти. Турнето ми с моята книга из страната ме срещна с доста детски отбори, което означава, че интересът към играта е жив. Вярвам, че всички, които са на подходяща за „Данониада” възраст, ще се запишат за участие и ще имаме един оспорван национален финал. Предизвикателство е да го спечелиш и да участваш за световната купа точно в годината, когато ще се чества такъв сериозен юбилей. Най-вероятно и аз ще присъствам на световния финал в Барселона, за да подкрепя двата български отбора, сподели футболната ни суперзвезда.

Националният турнир „Данониада” е разделен на две фази: зонална, с участието на всички записани отбори, и финал в София между първите два отбора от всяка от четирите зони. Мачовете от първата фаза започват на 20 април в Плевен, следват мачове в зона Пловдив на 11 май, зона Варна на 18 май и зона София на 25 май. Финалните двубои, на които ще се разбере и победителят в тазгодишното издание на турнира, ще се проведат в началото на юни в София.

В рамките на турнира за трета поредна година, ще бъдат организирани специални образователни игри сред участниците и публиката. Едната има за цел популяризирнето на здравословното хранене и предоставя важната информация за хранителните навици по интересен и забавен начин в игрови формат. Другата е на тема “Събирай разделно” и е част от съвместна инициатива на “Данон - Сердика” АД и “ЕКОПАК България” (АД). С помощта на спортното предизвикателство тя разяснява на малките футболисти ползите от разделното събиране на отпадъци и им помага да разширят и затвърдят познанията си за опазване на природата.


Първият турнир „Данониада” е проведен в България в навечерието на световното първенство във Франция през 1998 г. и в него участват повече от 1000 ученически отбора от цялата страна. Огромното желание, с което децата се включват в турнира, дава ясен сигнал на организаторите за необходимостта от продължаване на този социален проект. Благородната инициатива на “Данон - Сердика” АД се посреща възторжено и в централата на компанията в Париж. Така през 2000 г., по модела на българската „Данониада”, е организирана и първата Международна купа „Данон” с участието на 8 отбора. От тогава до днес проектът набира все по-голяма популярност. Международната купа “Данон” е единственият официално признат от FIFA турнир за деца до 12-годишна възраст.

 

Задопълнителнаинформация:

ЦветелинаГеоргиева
Данон-СердикаАД
тел.: 02/9300431
email: tsvetelina.georgieva@danone.com

 

Снимки:
Кадри от финалите на “Данониада” 2018 и Международна купа “Данон” 2017

 
Малките армейци от ФК “ЦСКА София” спечелиха купата в „Данониада” 2019

В слънчевия съботен ден на терена на НСА в София отборът на ФК „ЦСКА София” стана ...още

 
Теглене на жребий за 9-то Европейско първенство по баскетбол за колички

Жребият за 9-тото Европейско първенство по баскетбол на колички, див.С, на което София ще е ...още

 
УСПЕШЕН ИЗПИТ ЗА КОЛАНИ ПО КИОКУШИН КАРАТЕ ПОЛОЖИХА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ТРЕНЬОРА МИТКО БОЖАНОВ

На 28-ми Март в град Русе се проведе изпит за цветни пояси в Киокушин карате. Състезателите за ...още

 
Езикови ваканции​ в чужбина Академични летни училища в Англия Тенис и футболни лагери с английски език

Най-доброто за развитието на Вашето дете през лятото, избрано от Summerly International Learning ...още

 
Стартира седмият сезон на "Футбол за приятелство"

Началото на седмия сезон на Международната детска социална програма "Футбол за ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft