новини и събития

21
Април
Започват записванията за Данониада 2018

Традиционно в края на март започна записването на отборите, желаещи да участват в двайсет и първото издание на „Данониада” – единственият по рода си футболен турнир за деца до 12-годишна възраст, традиционно организиран от “Данон - Сердика” АД и Министерството на образованието и науката, съвместно с Фондация “Димитър Бербатов”.

Отборите от цялата страна могат да се запишат онлайн на www.danoniada.bg. Право на участие имат всички отбори, съставени от деца на възраст от 10 до 12 години. Срокът за приемане на заявки за всяка от четирите зони е един ден преди мачовете в съответната зона. През 2018 г. домакини на турнира ще бъдат градовете Плевен, Пловдив, Варна и София. Първите мачове ще се играят на 21 април в Плевен. Графикът на мачовете и подробности за записванията са публикувани на интернет сайта на турнира.

В рамките на турнира ще бъде организирана специална обучителна игра сред участниците и публиката, която има за цел популяризирнето на здравословното хранене. Важната информация за храненето и хранителните навици ще бъде представена по интересен и забавен начин в игрови формат.

Във връзка с честванията на 100 години от основаването на “Данон”, финалите на Международна купа “Данон” ще се проведат през 2019 година в Испания. По едно и също време ще бъдат организирани два паралелни турнира - с отборите-победители от 2018 и от 2019 година. Отборът-победител в “Данониада” 2018 ще се бори за титлата заедно със своите връстници от останалите държави, в които се провежда турнира на грандиозно събитие, което ще бъде организирано в Испания, за да се отпразнува годишнината на “Данон”.

“Ние в Данон винаги сме вярвали, че успешният бизнес върви ръка за ръка с инвестициите в обществото, затова за нас проектът Данониада е изключително важен и вече 21 години дава възможност на българските деца да се състезават и да повярват в мечтите си. Той е много важна част от цялостната визия на Данон – One planet.One health, която компанията следва навсякъде по света . Сигурна съм, че отборът победител ще представи достойно България на международните финали през 2019г. в Испания по случай 100 годишнината на Данон.”, каза Даниела Узунова – Изпълнителен директор на “Данон - Сердика” АД

От самото си съществуване – вече десета година, партньор на „Данониада” е Фондация „Димитър Бербатов”, а Димитър Бербатов – национален посланик на турнира: „Данониада“ е утвърден турнир и идеята да се говори за здравословното хранене в рамките на спортен форум според мен е добра. Вярвам, че треньори и родители говорят с децата и за феърплей и за отговорност към собствените действия. Да обвиняваме за всичко съдиите или да се обижда другия отбор не е нещо, което трябва да слушаме по време на детски мачове. Съжалявам, че няма да има световна купа тази година, надявам се това да не попречи на желанието на малките футболисти да се запишат за участие в турнира и догодина в Испания да покажат на какво са способни. За да станеш добър в тази игра, освен да работиш на тренировки трябва да участваш и в състезания”, сподели футболната ни суперзвезда.

Националният турнир „Данониада” е разделен на две фази: зонална, с участието на всички записани отбори и финал в София между първите два отбора от всяка от четирите зони. Мачовете от първата фаза започват на 21 април в Плевен, следват мачове в зона Пловдив на 28 април, зона Варна на 13 май и зона София на 20 май. Финалните двубои, на които ще се разбере и победителят в тазгодишното издание на турнира, ще се проведат в края на май в София.

За втора поредна година по време на “Данониада” ще се организират образователни игри за децата на тема “Събирай разделно”. Програмата е част от съвместна инициатива на “Данон - Сердика” АД и “ЕКОПАК България” (АД), чиято цел е да разясни на малките футболисти ползите от разделното събиране на отпадъци и да им помогне да разширят и затвърдят познанията си за опазване на природата.

Първият турнир „Данониада” е проведен в България в навечерието на световното първенство във Франция през 1998 г. и в него участват повече от 1000 ученически отбора от цялата страна. Огромното желание, с което децата се включват в турнира, дава ясен сигнал на организаторите за необходимостта от продължаване на този социален проект. Благородната инициатива на “Данон - Сердика” АД се посреща възторжено и в централата на компанията в Париж. Така през 2000 г., по модела на българската „Данониада” е организирана и първата Международна купа „Данон” с участието на 8 отбора. От тогава до днес проектът набира все по-голяма популярност. Международната купа “Данон” е единственият официално признат от FIFA турнир за деца до 12-годишна възраст.

 

За допълнителна информация:

Цветелина Георгиева
Мениджър корпоративни комуникации
Данон-Сердика АД
тел.: 02/9300431
email: tsvetelina.georgieva@danone.com
 

 
Министър Кралев се срещна със сребърния медалист от Европейското първенство по билярд Станимир Русланов

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна със сребърния медалист от Европейското ...още

 
Министър Кралев посети тренировъчен семинар по таекуондо, част от проекта „Джи до куан – пътят на чистия ум”

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на тренировъчен семинар по олимпийско ...още

 
Американски национал се сприятели с български деца с увреден слух

Шест български деца с увреден слух се изправиха очи в очи с олицетворение на своите мечти по време ...още

 
„Зелен маратон“ ще се проведе за трета поредна година

Нестле за Живей активно! се включва в инициативата, която промотира спортове свързани с ...още

 
Турнир по конен спорт ще се проведе в с. Селце

За шеста поредна година в каварненското село Селце ще се проведе турнир по конен спорт. Това ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft