новини и събития

В Хасково този уикенд ще се проведе първият открит картинг турнир

От две години насам Българска федерация по картинг спорт (БФКС) е в състояние на клинична смърт. Управителният съвет е в оставка, водят се непрекъснати дела, а спортният календар е оставен на самотек. По места картинг центровете се спасяват по единично. Все още няма решение на съда, за да се стигне до свикването на Общо събрание, на което да бъде избрано ново управително тяло – председател и УС. Изпълняващият длъжността председател на федерацията Йордан Върбицалиев е загубил вяра и надежда, че нещо може да се подобри занапред. БФКС не е в състояние да потърси държавна финансова подкрепа от Министерството на младежта и спорта, защото административните неуредици са прекалено много.

Въпреки тоталната криза с абдикацията на федерацията в страната има подрастващи – деца и юноши, които са влюбени в спорта и имат амбиции да покажат на пистата на какво са способни. Републиканският шампионат е съпътстван от скандали и отлагане на стартове, от бойкоти на състезатели и клубове. Изнервената обстановка накара малкото истински картингисти да опитат сами да спасят потъващия кораб. Първият опит за летене вече е факт.

В Хасково този уикенд (15-16 юли) ще се проведе първият открит турнир за деца и юноши, за който заявка са подали 32-ма състезатели. Този кръг ще е първи за сезона от новосформираните Национални картинг серии, които нямат нищо общо с календара на Федерацията. Състезанието се организира от картинг клубовете "Хидролифт рейсинг" и "Картинг клуб Кюстендил" с цел повишаване нивото на подготовка на състезателите във всички възрастови групи. Росен Коларов от БФКС, който все още се изживява като действащ ръководител, често влиза в конфликти и се разпорежда от името на УС в оставка. В Хасково, с усилията на организатора Йордан Савов и приятели, ще бъде поставено началото на нещо ново, което може би ще доведе до събуждане на затихващия моторен спорт.
В събота бензинови пари ще има от 9:00 до 13:00 ч., когато ще се проведе официалните тренировки. По програма от 16:00 ч. е квалификацията преди неделните емоции. Официалното откриване в неделя е от 10:00 ч., следва старт клас Mini Bg и академия за млади пилоти от 11:00 ч. В 11:45 ч. е началото на клас Mini, в 12:30 ч - клас Rotax Junior и от 13:00 ч - клас Rotax Max и 125 open. Официалното награждаване с купи е насрочено за 16:00 ч. входът за зрители е свободен. Състезанието ще се проведе в съответствие със спортния и технически регламент на Българската федерация по картинг спорт и допълнителен регламент, насочен главно към минимизиране на разходите за участие и привличане на потенциални нови участници в предстоящи състезания от този тип. Таксата за участие е 200 лв. на човек.

Най-голямо внимание ще бъде отделено на класовете с възрастови граници от 7 – 9 и от 9 – 11 г., тъй като работата с деца е приоритет на клубовете-организатори на състезанието. Във връзка с депозираното писмо на КК "Хидролифт" и КК "Кюстендил" до БФКС за провеждането на открития старт в Хасково от федерацията поставят следните удловия за провеждането на кръга: трябва да се спазват спортния и техническия правилник на БФКС за 2017 г.; на база на сключен договор между БФКС и "Ди Си Би Груп" ЕООД исканата техника (времезамерване, кантар, радиостанции) може да бъде предоставене само при опериране с нея чрез лицето Искрен Иванов и негови подчинени, които носят материална отговорност за поверената техника на БФКС; за провеждането на откритото състезание организаторът трябва да заплати по сметката на БФКС такса за провеждането на откритото състезание и наем на техниката. БФКС обаче не упоменава точната сума. В Хасково обаче са притеснени за този първи старт от Националните картинг серии, защото нямат нито един официален спонсор.

 
„Българските Лъвици“ продължават уверено в Златната европейска лига!

Женският национален отбор по волейбол продължи с отличното си представяне в Златната европейска ...още

 
Стартира турнирът за купа „Проф. Иван Славков“ с участието на 240 деца

Започна турнирът за купа „Проф. Иван Славков“ в памет на бившия президент на БФС и ...още

 
28 деца участваха в Регионален турнир до 12 год. на ТК "15:40", гр.София

Борислав Кирилов и Елица Капсъзова спечелиха Регионален турнир за момчета и момичета до 12 год. в ...още

 
Повече от 300 деца участваха в турнир по джудо в Самоков

На 19 и 20 май в многофункционалната зала “Арена Самоков” се проведе първият турнир на ...още

 
Русе определи финалиста си в „Купата на Coca-Cola”

СУ "Васил Левски" от гр. Русе е предпоследният финалист в „Купата на ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft