Спортен клуб за интеграция (С.К.И.) Витоша

arts_blue_line
спорт за деца с увреждания > Спортни клубове > София
представяне grey_line

Организацията "Витоша" е учредена през лятото на 2001 година от млади хора - предимно студенти. Най-напред организацията беше наименована Спортен клуб на хора с увреждания "Витоша", но през 2006 година Общото събрание на организацията взе решение името да се промени на Национална организация за спорт и интеграция (НОСИ) "Витоша". Това решение беше продиктувано поради разширяването на дейността, осъществявана от организацията - освен със спорт, да започне активна интеграция на хората с увреждания. През 2008 година се наложи поредната промяна на името - Спортен клуб за интеграция "Витоша".

До сега организацията има организирани 8 голбални турнира и множество шахматни състезания. Отборът по голбал на "Витоша" е многократен участник в национални и международни турнири. Освен това, състезателите от "Витоша" са гръбнака на Българския национален отбор по голбал.

Шахматните таланти също имат турнири зад граница, което допринася за тяхното спортно израстване.

Едно от най-големите предизвикателства за нас са организираните танци по салса за незрящи и слабовиждащи. Тази дейност има уникален характер за територията на Република България.

Ние имаме проекти за развитие на още полезни дейности и се надяваме, че условията ще ни позволят да ги осъществим.

Шоудаун

шоудаун

Спортен клуб за интеграция "Витоша" започна развитието на абсолютно нов спорт за страната, а именно шоудаун. Спортът шоудаун (анг. showdown) е изключително интересен и емоционален.

Шоудаунът е един бързо развиващ се спорт първоначално създаден за хора със зрителни увреждания,но не е задължително условие да си незрящ, за да го играеш! Понякога за него неправилно се говори като за тенис на маса за незрящи, тъй като това е игра на маса. Обаче, на масата липсват маркирани кортове, следователно точки се печелят след вкарване на топката в джоба за голове. Виждащите и онези, които имат увреждания различни от тотална загуба на зрение, намират тази игра за предизвикателство.

Голбал

голбал

След края на Втората световна война (1945 г.) много хора остават с трайни увреждания до края на своя живот. Една не малка част от тези хора са със зрителни нарушения. Възниква потребност от тяхната рехабилитация и ресоциализация, защото е добре известно, че колкото човек е по-възрастен, толкова по-трудно успява да се адаптира спрямо полученото увреждане. Едно от средствата за незрящите военни ветерани се явява интересният и увлекателен спорт – голбал.

Голбалът е създаден специално за хората със зрителни проблеми през 1946 г. от австриеца Ханс Лоренсен и германеца Сет Райндле, в желанието да помогнат в рехабилитацията на незрящите ветерани от войната.

Спортен клуб за интеграция (С.К.И.) "Витоша" развива дейност не само в сферата на спорта, но и в посока на активната интеграция на хората с увреждания. Именно тази специфика определя и обособяването на разделите в рубриката: голбал, шахмат, ски, салса.

Шахмат за начинаещи: понеделник от 14 ч. до 16 ч., четвъртък от 15 ч. до 17 ч.
Тренировки по голбал: понеделник и петък от 18.30 ч. до 20.30 ч.
Занимания по салса: сряда от 19.00 ч. до 20.30 ч.

Други Спортни клубове в София

 
Детски клуб към Ориндж Фитнес "Оранжево детство"

Детският фитнес помага децата да израстват здрави, умни и красиви. Клубът е предназначен за ...още

 
Клуб по конен спорт "ТАРСАС"

Ездата като терапия е популярна още от древността, но едва в средата на нашия век започва да ...още

 
Боксов клуб "Михаил Видински"

Залата е в 67-мо училище "Васил Друмев" - салона към училището. Точния адрес е ул. "Гюешево" ...още

 
СК "Орел"

СК "Орел" - София е учреден на 29.09.2007 г. и е регистриран като юридическа организация  ...още

 
Клуб по водна аеробика "Мария Шпицер"

Какво ви предлагаме? Водната аеробика е изключително ефективен и приятен начин за ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft