художествена гимнастика

СК по Художествена Гимнастика "Велбъжд"

arts_blue_line екипировка за художествена гимнастика
представяне grey_line

Спортен Клуб по Художествена Гимнастика "Велбъжд"

1. История на клуба - Художествената гимнастика в гр. Кюстендил се развива от 1962г. Първите деятелки на този спорт са Мария Джумалиева и Парка Вълчева.През 1963г. в гр. Кюстендил по разпределение от ВИФ „ Г. Димитров” – София пристига треньорката Райна Афионлиева.Тя създава и първата за клубарепубликанска шампионка за III разряд Веселка Милева..Пак Райна Афионлиева създава и първата майсторка на спорта Зоя Стоянова. Подготвя и състезателки от националния отбор, като Гюрка Ганчева.Тя е участничка в Световното първенство за ансамбли в Ротердам, заедно със Снежана Младенова и Людмила Петрова.По късно през 1966г. като треньорка пристига Филка Раденкова, а през 1968г. идва и Блага Шишкова.

2. Успехи - Под ръководството на тези три треньорки, художествената гимнастика в Кюстендил е в своя апогей: подготвят се състезателки и участнички в Световни и Европейски първенства, както следва:Мая Георгиева ( с личен треньор Блага Шишкова ) и Красимира Василева ( с личен треньор Филка Раденкова ) са Европейски шампионки за ансамблои съчетания през 1978г, Вице шампиони и бронзови медалистки от Световни първенства през 1977г. и 1979г.Клубът по художествена гимнастика е подготвил и други гимнастички за националния отбор.Това са: Цветомира Филипова и Илиана Илиева световни шампионки от ансамбловите съчетания в Страсбург през 1983г.Наред с това Цветомира Филипова е носителка на купата за Интервизията от Хавана, а Илиана Илиева през 1980г е носителка на същата купа.Веселка Григорова е шампионка за купата на   „ Дружба”Албена Димитрова медалистка от Европейското първенство за девойкиЛюдмила Виденова и Веселка Янакиева са Световни шампионки от ансамбала в състезанието за жени в Сараево – 1987г. През този период има и други участнички в националния отбор на страната ни по художествена гимнастика Подготвени са и много майстори на спорта.Трите треньорки на спортния клуб: Райна Афионлиева, Филка Раденкова и Блага Шишкова са удостоени със званието „ Заслужил треньор на Републиката”

3. Настояще - Понастоящем в клуба работят треньорите: Валя Машова, Габриела Бурназка, Людмила Кадийска, Даниела Михалкова, Весела Петрова, Мам Юн, Веселка Миланова.В клуба се обучават повече от 150 деца.

Други школи и клубове в град Кюстендил

 
Школа плуване към ЗОНА СПОРТ

Всяко лято ЗОНА СПОРТ организира начално обучение по плуване за деца. Поради големия ...още

 
Школа футбол към ЗОНА СПОРТ

ЗОНА СПОРТ организира футболна школа за деца /момичета и момчета/ от 3 до 10 години. ...още

 
Школа тенис към ЗОНА СПОРТ

Тенис клуб ЗОНА СПОРТ предлага обучение по тенис на корт за деца и възрастни. Тренировките са ...още

 
Спортен комплекс ЗОНА СПОРТ

Спортен комплекс ЗОНА СПОРТ е най-големият и модерен обект за спорт и отдих в ...още

 
Обединен Детски Комплекс - Кюстендил

Обединен детски комплекс - Кюстендил е създаден през лятото на 2000 година. Той е ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft