футбол

ПФК Литекс

arts_blue_line екипировка за футбол
представяне grey_line

Само за четири години в Литекс реализираха грандиозен проект, който другите не можаха да си позволят за десетилетия. Основна движеща сила за успешното начинание естествено бе финансовият благодетел Гриша Ганчев, който не пожали средства, за да може днес ПФК ЛИТЕКС да има адекватна на реномето на клуба собствена и продуктивна люпилня на таланти, които в близко бъдеще да са гръбнакът на мъжкия отбор. Благосклонното отношение, далновидността и мисълта за утрешния ден на почетния президент на оранжевите сътвориха ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ ЛИТЕКС, която за кратко време се превърна в №1 в България - и като таланти, и като успехи, и като битови условия и бази.

Кое прави школата на ловчанлии водеща в страната?

ТРЕНИРОВЪЧНА БАЗА

Като за начало, талантите разполагат с перфектни условия за тренировъчен и състезателен процес. С един изкуствен и два затревени терена малко школи могат да се похвалят. При това става въпрос за много добре поддържани игрища, като синтетичното е от последните поколения, лицензирани от ФИФА и УЕФА. Това позволява пълноценна целогодишна работа без притеснения от атмосферните условия. Припомняме, че на много места една по-сериозна зима спира тренировките за по няколко месеца. Най-малките формации също ползват изкуствено игрище с по-умалени размери, а в процес на изграждане е още един терен с подобна модерна настилка.
Важен фактор при формирането на един футболист е кондиционната подготовка. В това отношение на юношите могат да завиждат доста от европейските им връстници, защото в Литекс разполагат със супермодерен фитнес, в който да усъвършенстват своите физически качества и потенциал. Всеки в Академията пък получава безплатно комплект пълна екипировка, като в официалните мачове играчите са облечени с екипи АДИДАС, същите с които се изявява и представителния тим.

ИНТЕРНАТ И БИТОВИ УСЛОВИЯ

Тъй като в АКАДЕМИЯ ЛИТЕКС има представители от всички региони на България, на приеманите футболисти логично трябва да се предоставят и отлични битови условия за живеене, хранене и обучение. Родителите на децата могат да бъдат абсолютно спокойни във всяко едно отношение, тъй като организацията и дисциплината най-вече са поставени на първо място.

В новооткрития луксозен интернат, който отговаря по условия на три звезден хотел, футболистите са настанени в единични или двойни стаи със самостоятелни баня и тоалетна, парно отопление и всички удобства, включително телевизор, кабелна и интернет. Редът е като в казармата, съблюдаван от треньорите, които също живеят в сградата. Освен на майсторство с топката, юношите се възпитават и изграждат като личности, защото за Академията е важно не само да си добър на терена, но и да бъдеш стойностен като човек. Интернатът разполага със собствена кухня и столова, където се предлага здравословна и според спортния режим храна, както и с перално помещение и сушилня.

ОБУЧЕНИЕ

Във ФА ЛИТЕКС учението върви паралелно с тренировките. Не че юношите трябва да стават професори по математика, но всеки е длъжен редовно да посещава учебните занятия, да се старае и да изкарва добри оценки. Футболистите са обособени в специални паралелки в местни елитни училища според желанията на родителите и интересите на децата. При лоша дисциплина, недостойно поведение и прояви, уронващи престижа на школата, както и успех под 4.50 се налага да бъдат освободени от отборите. Най-добрите на терена, ако обаче са безупречни и извън него, се награждават с ежемесечни парични стипендии от клуба.

СЕЛЕКЦИЯ НА ИГРАЧИТЕ

Качество, а не масовост е целта на Академията. Именно затова критериите за нови попълнения са изключително високи. Набелязаните футболисти се наблюдават многократно от скаутите на школата, след което се стига до пробен период или директно привличане, в случай че става въпрос за безспорен талант. За най-малките всяка година през май или юни се организират в Ловеч приемни изпити, на които комисия от всичките треньори определя най-добрите. Моментният потенциал е важен, но приоритетът са заложбите и переспективноста на качествата, които след усилена работа да се развият и да са подходящи за големия футбол. Школата на Литекс е пословично известна със своята безпристрастност, обективност и липса на корупция, характерна за доста други футболни центрове. Според преценка на ръководството на мъжкия отбор, най-талантливите подписват професионални договори с Литекс, останалите са препоръчвани и трансферирани в други подходящи отбори.


ТРЕНЬОРСКИ ЩАБ И ОТБОРИ

Проектът ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ ЛИТЕКС стартира през лятото на 2005г. в партньорство с френския клуб Оксер. Ръководителите и методистите на тамошната школа, която е сред най-продуктивните в Европа приемат поканата за сътрудничество и поставят основите за високо професионална работа в Ловеч. Първоначално ловчанлии са консултирани от Робер Боавен, после от холандския специалист Ян Деркс, а от 2 години директор на Академията е легендарният треньор ФЕРАРИО СПАСОВ.

В момента в школата тренират над 120 деца и юноши, разпределени в различни формации според възрастта им. Най-прогресиращите играят за по-големите отбори,а има случаи ,когато даден футболист се изявява за няколко тима и това му позволява да трупа ценен опит в силна конкуренция.

Други школи и клубове в град Ловеч

 
Спортен клуб "Киокушин"

Клубът с председател Тодор Магеранов е с над 30 годишна история и традиции в бойните изкуства. ...още

 
"Планински Ангели"

Планината е живо същество, планината мисли, диша, има собствен пулс, различен от този на града. ...още

 
Клуб по Бейзбол и Софтбол "Игълс"

Клубът е основан на 6 Ноември 1991 година в гр. Ловеч, от група ентусиазирани ученици и учители ...още

 
СПОРТ ДЕПО Ловеч

Sport Depot е най-голямата верига магазини за спортни стоки в България. Единственото място, в ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft