плуване

Консултативен център за хармонично здраве "Хела"

arts_blue_line екипировка за плуване
представяне grey_line

Baby-Swimming
/Плуване за бебета/

Ранните занятия във вода с новородени и кърмачета съвсем не са някакво временно модерно увлечение. Освен съществуващите исторически корени, плуването при бебетата е задълбочено изучавано в медицината и педагогиката, и ще се развива и занапред като ефективен метод, стимулиращ физическото и психомоторното развитие на детето. Методът е основан на редица вродени способности при децата, произтичащи от вътрешно-утробното им развитие, които се закрепват и усъвършенстват по време на занятията. Активните движения във водата укрепват костната система, подобряват кръвообращението и дишането, нормализира се мускулния тонус, формират се важни двигателни умения. Масажиращото въздействие на водата върху кожата оказва изключително благотворно влияние върху нервната система. Подобрява се сънят и настроението, повишава се апетита, увеличава се издръжливостта.

Взаимната радост, която доставят занятията на детето и родителите укрепва връзката родител-дете. Активното участие на родителите, предвидено в методиката, разширява познанията им за физическите, психическите и емоционалните особености на детето, етапите на развитие и свързаните с тях възпитателни моменти. Важно значение имат занятията за преодоляване на засилващия се в наши дни дисбалнс между двете основни дейности на малкото дете – възприятие и движение.

Удоволствието от движението и опознаването на особеностите на водата стимулират познавателните способности на децата и желанието им да научават все повече за обкръжаващата ги физическа и социална среда. Така движението става необходим елемент от ежедневието им, а често и на родителите. „Плуващите” бебета растат жизнерадостни, самостоятелни, емоционално стабилни (по-добре се справят при стресови ситуации) с правилна само-преценка на физическите си умения.

Методика на провеждане на занятията:

Занятията представляват кратък курс от около 5 занятия за практическо запознаване на родителите с основните правила за провеждане на занятията, упражненията и елементите, които могат да се изпълняват в домашни условия при наличие на вана. След усвояване на упражненията родителите продължават самостоятелно да се занимават с детето. Контролни срещи за проверка и корекция на правилността на провеждане на занятията се правят след една седмица, един месец, три месеца и шест месеца. При възникващи затруднения, често свързани с етапите на развитие на детето се провеждат допълнителни занятия-консултации. По време на контролните срещи и консултации родителите усвояват нови елементи и упражнения, а също така и редица „водни” игри, насочени към придобиване на положителен опит за движение във водната среда, опознаване на нейните особености, придобиване на навик за съзнателно задържане на дишането при гмуркане, преодоляване на страх от водата и „водните занятия” (включително и при родителите), развитие на правилни двигателни навици.

Приблизителна схема на курса на обучение:

  • Първо занятие: запознаване с родителите и детето, здравословното състояние на детето, препоръките на неонатолога/педеатъра, определяне на подходящо време за посещения съобразено с режима на хранене и сън, кратко запознаване с целите на водните занятия, основните принципи и начина на провеждане на занятията.
  • Второ занятие: провежда се само от инструктора, като всичките упражнения се коментират, а родителите добиват зрителна представа за основните поддръжки, позите, смяната на темпо на движенията и т.н.
  • Трето и четвърто занятие: единият от родителите се включва в занятията като под контрол на инструктора усвоява основните упражнения.
  • Пето занятие: провежда се по възможност изцяло от родителя. При правилно проведено занятие родителите за в бъдеще продължават самостоятелно да се занимават със детето в домашни условия. Ако се допускат груби грешки и се налага инструкторът да поема детето, инструкторът и родителите се договарят за допълнителни занятия.

Други школи по плуване в София

 
Плуване за деца към Star Club Fit & SPA

Детско плуване за начинаещи и напреднали към Star Club Fit & SPA Възраст-4-16г Безспорно ...още

 
МБАЛ "Света София" - Плуване

Спа център - плуване Основни задачи: Изучаване техниката на четирите стила: ...още

 
Спортен клуб по Водна топка "Левски"

Спортен клуб по Водна топка "Левски" набира деца, умеещи да плуват родени ...още

 
Детски клуб към Ориндж Фитнес "Оранжево детство"

Детският фитнес помага децата да израстват здрави, умни и красиви. Клубът е предназначен за ...още

 
Плувен клуб Посейдон

Уроци по плуване в София Спортен център Кристал       ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft