Комплекс "Къща на игрите"

arts_blue_line
спорт за деца с увреждания > дневни центрове > Троян
представяне grey_line

Комплексът „Къща на игрите”, предназначен за доставяне на социални услуги на деца с физически увреждания и съхранен интелект, се намира в китното планинско село Дълбок дол, което има благоприятен климат и е в непосредствена близост до град Троян. В региона има редица природни и културни забележителности, които предоставят възможност за развлекателни дейности на децата в здравословна за тяхното развитие среда. Около Дълбок дол се намират с. Шипково и с. Чифлик, в които има минерални басейни; в с. Черни осъм е единственият в страната природонаучен музей за диви животни; в с. Орешак се намират изложбените зали на народни занаяти; близо до комплекса е и Троянският манастир Света Богородица, пещерата Съева дупка и др.

Материалната база на Комплекса за социални услуги се състои от следните сгради:

 • Ремонтирано бивше Възрожденско училище – красива и запазена старинна сграда, в което са приспособени 7 зали на обща площ 600 м². В тях се извършват различни социални услуги: арт терапия, трудова терапия, запознаване с тънкостите на традиционните занаяти на този край, рисуване, моделиране, музика.
 • Построени са компютърен център и многофункционални зали, в които се извършват образователни услуги: овладяване на компютърна грамотност, обучение на чужди езици, дистанционни форми на предаване на информация, подготовка за изпити на деца, които нямат достъп до масовото училище, и др.
 • Ремонтирана е бившата детска градина на два етажа и застроена площ от 420 м² всеки, която е приспособена в Дом за временно настаняване, където децата се хранят и нощуват. Има 10 добре обзаведени спални помещения с по две легла(стандартни) и 10 легла за деца до 7години. Спалните се обслужват от 5 нови сервизни помещения, пералня, кухненски блок тип “ домашна кухня, две фойаета за игри и гледане на телевизия.
 • Ремонтирана е спортната площадка (820м²), оборудвана по международните стандарти за тенис на корт. На нея се проведоха два спортни празника за деца с физически увреждания с участието на г-н Аад Зваан от Холандия, член на Международната федерация по тенис за хора на колички. Тези празници са пример за реална интеграция на хората с увреждания в обществото и са добър пример, който следва да се утвърждава. В момента работим по организиране на международен спортен лагер „Детски рай” за деца – здрави и с увреждания.

Цялата материална база е адаптирана за свободно движение на хора с увреждания.

Предназначението на комплекса е да извършва разнообразни социални услуги. В него се предлагат:

 • ежедневна рехабилитация от специалисти в добре оборудваната рехабилитационна зала, намираща се в сградата на бившето училище;
 • дневна грижа за здрави и деца с физически увреждания и съхранен интелект, с групови програми по музика, работа с глина, рисуване;
 • продължителна грижа (до три месеца ) за деца със специфични потребности;
 • арт терапия – с педагози скулптор и художник с цел подобряване на концентрацията на децата и укрепване на фината моторика;
 • куклен театър с деца с физически увреждания;
 • игрова терапия – индивидуална и групова;
 • спортни занимания по тенис на корт, спортна гимнастика, със специалисти от НСА и под ръководството на г-н Аad Zwaan;
 • индивидуални и групови компютърни занимания;
 • приятни разходки с “Веселата каручка “, която се тегли с истински кон;
 • посещения на близките минерални басейни за деца в с.Чифлик и Шипково за извършване на подводен масаж;
 • културен туризъм в Троянски манастир, в природонаучния музей за диви животни в с. Черни осъм, изложбените зали на народни занаяти в с. Орешак и други.

Всички видове социални услуги – възпитателни, образователни, рехабилитационни и интеграционни, се извършват от добре подготвени специалисти, експерти в съответните области. Работи се по различни програми, като всяка е индивидуална, съобразно потребностите на конкретното дете /образователен, здравословен статус, възраст, желание на родителите и т.н./.

Други в град Троян

 
Клуб по биатлон "Амбарица"

Клуб по биатлон "Амбарица" Телефон за контакт: 0878 233605 Цочо Терзиев ...още

 
Атракционен въжен парк "КАТЕРИчка"

Местонахождение на парка Атракционен въжен парк "КАТЕРИчка" се намира на 200 метра южно от ...още

 
Конна база "АЛФА-ДАНИЕЛ"

В базата квалифициран инструктор предлага индивидуално и групово обучение по конна езда в манеж ...още

 
Баскетболен клуб "Чавдар"

Баскетболен клуб "Чавдар" - Троян осъществява спортно-тренировъчна и състезателна дейност в ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft