фехтовка

Клуб по фехтовка "Флеш-М"

arts_blue_line екипировка за фехтовка
представяне grey_line

Историята на клуб Флеш-М винаги е била тясно свързана със студентите от Техническия университет в София. Именно в Техническия университет, преди около 30 години, фехтовката се учредява като университетски спорт. Причината за това е основателката на клуба Мария Борисова, която освен че е известен български художник и преподавател по плуване, решава да се отдаде и на фехтовката.

За да се развива спортът, обаче, не е достатъчно само място и вдъхновен основател. През годините студентите на Техническия университет ставали част от този спорт. Всеки си имал своя причина да прекарва няколко часа седмично спортувайки – едни търсели духa на фехтовката и всичко, което той би им дал, други се чувствали добре да играят, да забравят за проблемите, да се разтоварват от многото учене на лекциите. Всички те помогнали да се поставят основите.

Минава време и постепенно самите студенти натрупват опит като фехтувачи. Тогава възниква идеята да се основе клуб, чрез който състезателите да могат да взимат участие и в национални турнири. Официално клубът започва своeто съществуване на 12.10.1998г.

Името на клуба идва от един много любим на всички фехтувачи прийом: флеша и първата буквата от името на основателката - Мария Борисова – М. Фехтовален клуб “Флеш – М” (Fleche – M) е факт.

Клубът става член на Българска федерация по фехтовка (БФФ) и след първите си участия в националните турнири, натрупва и първите си успехи.

В последвалите години състезателите активно участват в турнирите от календара за национални състезания: държавни турнири, купа "България" и международни състезания.

Нова страница в историята на клуба се отваря когато през 2002-ра година старши треньор на клуба става Румен Атанасов. Отначало той има само треньорски функции и не се състезава за Флеш-М.

Следва и първото класиране в осмицата на България на Слави Минчев през 2003г.

Първият сериозен клубен успех състезателите от школата на Флеш-М постигат през 2004-та година. Отборът на рапира мъже печели бронз на Националното първенство. През следващата година Румен Атанасов преминава официално и като състезател към клуба. В момента той е най-титулуваният действащ състезател на рапира мъже в България. Многократен носител на Купа „България” и Републикански шампион.

Отборните успехи при мъжете продължават и сериозната подготовка дава резултат, когато през 2005 г. мъжкият отбор става национален шампион, а през следващата 2006 г. взима бронзовото отличие. В индивидуалната надпревара през тази година клубът класира трима състезатели в осмицата, а играещият треньор заема второ място.

Клубните успехи обаче не се изчерпват само на това оръжие. Привлечен е националният състезател на шпага Росислав Русев. Той носи на Флеш-М трето място на Националното първенство на шпага младежи. В последствие, той е многократен призьор и на шпага мъже.

През 2004 г. Владимир Апостолов взима бронзов медал на сабя в категория мъже.

След приемането на Румен Атанасов за старши треньор, клубът се променя и в друга посока. Започват да се приемат желаещи от всички възрастови групи. Състезателите от клуб Флеш – М участват не само в категориите мъже / жени и младежи/ девойки. Клубът участва и на кадети, момичета и момчета. През 2006 в клуба се приемат и състезатели под 12 годишна възраст и така се запълва цялата възрастова гама.

Отборните успехи на Фехтовален Клуб Флеш-М се свързват със спечелването през 2005г., 2008г. и 2010г. на Държавното първенство на България на рапира, второто място през 2007г. и третото през 2006г. и 2009г.

Други школи по фехтовка в София

 
Детската академия на науките, изкуствата и спорта

Детската академия на науките, изкуствата и спорта е частна извънучилищна научнообразователна ...още

 
Обединен Спортен Клуб "Академик"

Учредено като Студентско физкултурно дружество "Академик" на 25 декември 1947 г, ...още

 
Спортен Клуб "Искър"

Спортен клуб "Искър" - гр. София е създаден през 1985 г. под името Дружество за ...още

 
Фехтовален Клуб "Витоша"

Възпитаниците на нашия клуб са неизменни шампиони и носители на Купа България. В клуба ...още

 
Обединен Спортен Клуб "Академик"

Учредено като Студентско физкултурно дружество "Академик" на 25 декември 1947 г, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft