други

Ветроходство и ветроходни приключения "Вятър и Вода" за дeцa

arts_blue_line екипировка за други
представяне grey_line

Ветроходство на яз. Искър за деца


ЗА ВЕТРОХОДСТВОТО И ДЕЦАТА:
Ветроходство за деца вече има и то не само като нова секция на страницата ни, но и като предложения направени специално за по-добрата част от човечеството (това с по-добрата част го пиша заради майките – иначе аз, като баща на една страшна разбойничка, не винаги съм убеден… особено вечер… докато не се усмихе). Ние обещаваме усмивки за всички деца, които се качат на борда.

НАКРАТКО ЗА ПРОДУКТА:
Ние предпочитаме да сме на лодката и наблягаме на практическите занимания. В повечето случаи децата се учат на ветроходство на борда, докато се забавляват и докато управляват лодката. Въпреки това не бързаме да вкарваме участниците на вода преди да сме ги запознали с мерките за безопасност и преди да са научили някой основни неща за лодката и какво ще се очаква от тях докато са на борда. Съобразяваме заниманията с възрастта на децата и с метеорологичната обстановка, но в рамките на един или няколко часа могат да се случат едно или две от изброените неща:
Обучение/теория: Включва теория и практика на плаването с ветрила; стъкмяване на ветроходната лодка, история на ветроходството, морски възли, основи на навигацията и метеорологията; основни правила за безопасност във водата; Тренировъчни плавания: Плаваме в залива на къмпинга; включва запознаване с ролите на борда; разпределяне на ролите в екипажа между участниците; практическо занимания по ветроходство; размяна на ролите в екипажа между участниците. По време на тренировъчните плавания всяко дете опитва различни роли и децата започват да работят заедно като екипаж, научават се да си помагат и да следват зададен от капитана курс.
Експедиция: В рамките на половин ден децата тръгват от една точка – къмпинг Ушите, Ихтиман) и прекосяват язовира (акостират на Щъркелово гнздо). Бусчето ги следва. Лодката и управлението и е предоставена изцяло в ръцете на екипажа; инструктора се намесва само в случай, че нещо застраши сигурността на екипажа. Регата:
Лодките се състезават помежду си по определена от „шамандури” дистанция. Децата упражняват на практика всички умения, които са натрупали през предишните дни. Накрая има награди за всеки екипаж.

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА:
Организираме ветроходните плавания по възрастови групи (с разлики във възрастта в рамките на 2-3 години). По време на самото плаване това има значение, доколкото много от децата се чувстват по-добре с връстници. При теорията различното ниво на предварителни знания и възможност за концентрация предполагат различен подход, а също така и се навлиза в различна дълбочина на обясненията, а и на използвания език. Винаги се опитваме да съобразим езика, който ползваме, с най-удобното и разбираемото за отсрещната страна.
За лодките, които ползваме в момента (Ял 6), сме преценили, че долната възрастова граница трябва да е 9 години. Съзнаваме, че всеки човек – малък или голям – е различен. Различни са способността ни да се концентрираме, силата ни, двигателната ни култура… Затова приемаме тази възраст единствено като отправна точка.
За по-малки деца е възможно да организираме „разходка с лодка”, което означава, че ще осигурим екипаж от инструктори, които ще могат да управляват лодката сами; за децата ще остане удоволствието от плаването под ветрила, общуването с водата, гледките. Възможно е при проявен интерес от децата и при подходящи метеорологични условия и по-малките да се включават отчасти в управлението.
Предпочитаме с деца да работим в чисто детски групи, където можем да се настроим за техните изисквания, а не да търсим компромис между очакванията на възрастните и нуждите на децата. Смесени екипажи са допустими единствено, когато всички в лодката – и деца и възрастни, се познават и са близки.

МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ЛОДКИТЕ:
Ял-6 е “гребно-ветроходна лодка”. Така пише в учебниците. В случая е само ветроходна. Заради неповторимото усещане от плаване с вятъра. Платноходката е дълга 6 метра. Управлява се под платна от 5 души (в състезателни условия). Лодката в много отношения ще Ви предаде традиционното усещане за плаване под ветрила. Вместо модерния комфорт и блясък, който внушават рекламите, ще изпитате задоволството от контрола, усета на въжето в ръцете и близостта с водата и вятъра.

МЕСТОПОЛОЖЕНИИЕ:
Мястото се нарича къмпинг “Ушите” и се намира на пътя между Ихтиман и Самоков. Разстоянието от София е около час. Точните GPS координати са: 42.439409N, 23.625298E.

БЕЗОППАСНОСТ:
Личната безопасност започва с инструктаж на сушата. Продължава с обличането на спасителни жилетки, без тях не се качваме на борда! Инструктори, опитни ветроходци, плават заедно с децата и преценяват до каква степен да предоставят управлението изцяло в ръцете на екипажа.
Техническата безопасност се осигурява от лодки и инвентар, които са изработени по наша поръчка и от началото на своя плавателен живот се експлоатират и поддържат от екипа на „Вятър и Вода”.

ОБЩИ УСЛОВИЯ:
Вятър и Вода си запазва правото да отмени пускане на лодката на вода ако това би застрашило сигурността и здравето на участниците.
Условията, при които плаването може да се състои са:

Вятър: скорост на вятъра между 2 и 14 възела. При по-слаб вятър лодката трудно ще се движи (или въобще), а при по-силен вятър става трудно за начинаещи, а от един момент нататък – невъзможно и опасно.
Време: опасност при плаване съществува при наличие на условия за гръмотевични бури.
В случай на отказ от страна на Вятър и Вода да осъществи плаване, заради безопасността на екипажа, практическите занятия се заместват с обучение на сушата или с друг вид предизвикателства

ТЕХНИЧЕСКИ УСЛОВИЯ:
Подходящ период: От края на март до края на октомври
Лодките са подходящи за 5 или 6 деца. С известни неудобства плаването може да се получи добре и с 4 и със 7 деца на борда на една лодка. В лодката освен ветроходците се качват един или двама инструктори.
Обичайно използваме две лодки. Максималният брой хора, които са едновременно на вода е 12 души. За конкретни събития и при предварителна уговорка можем да осигурим 4 платноходки.

Други школи по други в София

 
Ателие Приказки към LifeBox

Добре дошли в света на приказките! Ателие Приказки е за всички деца в предучилищна възраст, ...още

 
Модул - дискусия за предизвикателствата на родителстването към LifeBox

Трудно ли е да си родител? А лесно ли е да си дете? От какво се нуждае детето в предучилищна ...още

 
Спортен клуб по Водна топка "Левски"

Спортен клуб по Водна топка "Левски" набира деца, умеещи да плуват родени ...още

 
Funtopia

Funtopia е уникално пространство, където всеки може да изпита удоволствието от катеренето и ...още

 
Център "Lion Sport"

Спортният център предлага разнообразни спортни и танцови занимания за всяка възраст и вкус, за ...още

© 2020 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft