Българска Параолимпийска Асоциация

arts_blue_line
спорт за деца с увреждания > Неправителствени организации > София
представяне grey_line

До учредяването на Българската Федерация „Спорт за Инвалиди”, спортът за хората с увреждания у нас се развива без самостоятелна спортна структура - към някои спортни дружества за хора без увреждания и към социалните организации на хора с увреждания в България – Съюза на слепите и Съюза на глухите .
През 1981 година се учредява републиканска секция “Спорт сред инвалидите” към Българския съюз за физическа култура и спорт /БСФС/, която през 1992 година се преименува в Българска федерация “Спорт за инвалиди”. Като единствена българска организация член на Международния Параолимпийски Комитети и негов представител в България, през 2003 година Българска федерация “Спорт за инвалиди” приема името Българска Параолимпийска Асоциация.

Активната дейност на организацията в последните две десетилетия е свързана с много успехи – шампионски титли, медали и други призови класирания на българските спортисти с увреждания на престижни международни прояви: Параолимпийски игри, Световни и Европейски първенства.
България участва за първи път на Параолимпийски игри в Сеул през 1988 г. В своите участия в Параолимпийски игри до сега българските спортисти са завоювали 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медали и много класирания в призовата шестица.
От участието си на Световни и Европейски първенства за мъже и жени нашите спортисти имат 10 златни, 18 сребърни и 26 бронзови медала и са подобрили 8 световни и 17 европейски рекорда.
Много внимание и грижа полага БПА за развитието на спорта сред децата и младежите с увреждания. В резултат на това, в последните години, младите спортисти параолимпийци постигнаха значителен ръст на спортните резултати и много добри класирания в Световните и Европейски първенства за младежи, юноши¬ и девойки. В тези състезания те завоюваха 21 златни, 32 сребърни и 33 бронзови медала, което е гаранция и добра перспектива за бъдещото на българския параолимпийски спорт.

В Асоциацията членуват 32 спортни клуба на хора с увреждания (СКХУ) от цялата страна. Клубовете са многоспортови, а основните видове спорт, които развиват са: лека атлетика, тенис на маса, плуване, вдигане на тежести, бадминтон, шахмат, петанка, ски бягане, голбал/ спортна игра за хора с нарушено зрение/, джудо, спортна стрелба, баскетбол с инвалидни колички, тенис на корт с инвалидни колички и от скоро време и ситинг волейбол.

Други Неправителствени организации в София

 
Сдружение "Мечти и отбори България"

Сдружение „Мечти и отбори България“ е младежка, неправителствена организация ...още

 
Център за терапия и социална интеграция към МБАЛ "Здравето"

ЦЕНТЪР ЗА ТЕРАПИЯ И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ КЪМ МБАЛ ...още

 
Сдружение Зелен път

Сдружение „Зелен път” е неправителствена организация с нестопанска цел в обществена ...още

 
Спортен клуб "Интегра"

Спортен клуб "ИНТЕГРА" е българска неправителствена организация, занимаваща се със спорт, ...още

 
Фондация "Спорт без граници"

Фондация "Спорт без граници" е независима в своите действия от политически пристрастия и не ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft