катерене

Алпийски Клуб "Млад Дихател"

arts_blue_line екипировка за катерене
представяне grey_line

Курсът на АК "Млад Дихател"

Продължителност на курса: 2 месеца и половина

Практики: Всяка събота и неделя

Лекции: Веднъж седмично, след работно време, 2 часа лекция

Обекти:

  • Лакатник (Ст. планина, варовик, max височина 40 м.),
  • Комините (Витоша, гранит, max височина около 100 м.),
  • Враца (варовик, max височина около 300 м., на Централна стена курсисти не водим:),
  • Мальовица (Рила, гранит, max височина 200-300 м.),
  • Бряновщица (Родопите, гнайс, max височина 150 м.),
  • Боженица (пясъчник, max височина 30 м.)
  • Изкуствена стена (понякога при лошо време)

Решава се на кой обект да се отиде според атмосферните условия, нивото на обучение на курсистите и желанията на самите курсисти:)

Време на провеждане на курса: Засега само напролет, стартира около 20 март.
Инструкторски състав: Включва само лицензирани инструктори. Често членове на клуба идват да помагат за курса, като всичките им действия са под надзор на инструкторите.

Цел на курса: Усвояване на познания и провеждане на практика за свободно и безопасно катерене по осигурени маршрути. Това включва познания за инвентара и използването му, теория и практика на различните стилове катерене и слизане от маршрути, осигуряване на себе си и партньора, развитие на катерачните умения, изграждане на моторна памет за свързаните с катеренето действия, първа помощ и много други...

Изисквания и ограничения за участие: Няма. В началото на курса раздаваме бланки за участие, в които хората със специфични и/или опасни заболявания трябва да посочат, за какво точно да внимаваме с тях. Не става дума за сенна хрема, а за заболявания като астма и диабет или ставни проблеми, например. За кандидат-курсисти под 18 години се иска подписано разрешение от родител/настойник. При участие на по-малки деца в курса държим да са поне две, за да могат да се осигуряват (във връзка със самото тегло на човека).

Необходима екипировка: Удобни дрехи, топли дрехи (при по-студено време), прилепнали към крака обувки (гуменки с 1 номер по-малки или най-добре - специални обувки за катерене). Въжетата, каските, седалките и останалата необходима алпийска екипировка се осигуряват от нас. При посещения на по-отдалечени обекти понякога преспиваме на открито, за което може да ви потрябват шалте и спален чувал и евентуално палатка. Често можем да осигурим тези неща на един-двама, но не винаги.

Изпит: Устен и практически, включва препитване по теоретичната част и практика на водене, осигуряване, организиране на площадка и пускане на рапел. При взет изпит получавате свидетелство за успешно преминат курс за начинаещи по скално катерене от клуба и втора от Федерация на българските алпийски клубове. Оценки пишем само за пред инструкторския състав, дипломите се издават на принципа "зачита се/не се зачита".

Цена на курса: Ангажираните инструктори оценяват адекватната цена всяка година. Таксата на курса не покрива пътните разходи до обектите или храна.

Заплащане: Най-добре да става със записването. Ако е невъзможно плащането наведнъж на цялата сума, може да става и на вноски, като първата вноска за курса се заплаща в срок от една седмица след записването.

Други важни неща: Изискваме курсистите да носят каски в близост до скалите. При системно пренебрегване на това изискване или други опасни за живота действия, извършени съзнателно въпреки съветите на инструктора, ще бъдете изключени от курса без възстановяване на дадената до момента сума. Целта е не да покажем колко сме страшни и строги, а да не стават злополуки. Практиките, както и лекциите, могат да се пропускат понякога (не пишем неизвинени отсъствия), но е важно да наваксвате материала, а при системно пропускане на практики може изобщо да не влезете в крачка с останалата част от курса.

Други школи по катерене в София

 
Funtopia

Funtopia е уникално пространство, където всеки може да изпита удоволствието от катеренето и ...още

 
Спортното катерене за деца "АЗ КАТЕРЯ" с "Мачирски Спорт"

Спортното катерене е един от най-динамично развиващите се и популярни спортове през последните ...още

 
Спортно катерене за деца към "Мачирски Спорт"

"Мачирски Спорт" вече десет години развива своята дейност в областта на планинския ...още

 
Детската академия на науките, изкуствата и спорта

Детската академия на науките, изкуствата и спорта е частна извънучилищна научнообразователна ...още

 
Extreme zone

Има много начини да прекарате добре почивни дни, това че предпочетохте нас ни прави специални. Ние ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft